Geschiedenis

Yamato Gym is een unieke sportclub in Weesp, dit komt onder meer naar voren als je leest over haar zeer rijke geschiedenis.

Van judo tot kickboksen

Jan van Looijen begon als kleine jongen met Judo bij de bekende Utrechtse Judoschool van Nederlands Judo pionier Jan Snijders. Vanaf zijn achttiende jaar maakte hij de overstap naar het boksen bij de bekende Utrechtse boksschool Van Brienen.

Jan van Looijen kwam als zeeman door het vele reizen over de hele wereld en maakte zo kennis met verschillende andere Martial Arts in landen zoals China, Korea en Japan.

Meld je aan voor een gratis proefles!

Uiteindelijk ging Jan van Looijen Kyokushinkai Karate trainen in de dojo van Jon Bluming. Via laatste genoemde stroming kwam hij in contact met het Tai-Ki-Ken en volgde hij een keer per twee weken een privéles van een Japanse grootmeester, die in die periode voor een langere tijd in Nederland verbleef.

In 1975 gaan de Kyokushinkai Karateka’s Jan Plas (8e dan), Peter van der Hemel (8e dan) en Jan van Looijen (8e dan) op studiereis naar Japan. De studiereis in 1975 had als oorspronkelijk doel het Tai-Ki-Ken te bestuderen, de reis kreeg door de introductie van het kickboksen een hele andere wending.

Om een lang verhaal kort te maken: het drietal kwam terecht in de dojo van Kenji Kurosaki, zijnde een 10e dan Kyokushinkai Karate grootmeester en de grondlegger van het Japanse kickboksen. In de dojo van Kenji Kurosaki leerden de drie Nederlanders het Kickboksen volgens de filosofie van Kenji Kurosaki.

De trainingen in Japan begonnen iedere dag om vijf uur in de ochtend met een looptraining door, de niet al te vlakke straten, van Tokio.

Na een korte rust- en eetpauze stond de volgende training op het programma, het was een cyclus die de hele dag door liep, dag in- dag uit, wekenlang.

Sparren deden de drie met onder andere de Japanse kampioenen als Mitsuo Shima en Toshio Fujiwara.

Het kickboksen was een sport die tot aan 1975 niet beoefend werd in Nederland. Bij terugkomst in Nederland ging het drietal hun opgedane Kickboks-kennis delen met anderen.

Jan Plas begon met lesgeven in een oude boksschool, het later wereldberoemde, Mejiro Gym Amsterdam. Peter van der Hemel ging lessen geven in de sportschool van Johan Vos. Jan van Looijen ging verder lesgeven bij de dojo van Jon Bluming in De Bilt, ook gaf hij lessen aan het Korps Mariniers en aan bij de politie.

Van vader tot zoon

Jan van Looijen zijn passie voor het sporten in zijn algemeen, en de passie voor de vechtsporten in het bijzonder, werkte aanstekelijk op zijn jongste zoon Eric van Looijen. Ook Eric startte als kleine jongen met judo en later leerde Eric, direct van de bron, de fijne kneepjes van voornoemde martial arts zoals het karate en kickboksen.

In 2001 begon Eric met lesgeven in het kickboksen aan een groep vrienden in een sportzaal van de gemeente Weesp. Het was ‘het begin’ van Yamato Gym in Weesp. Yamato is overigens een verwijzing naar het oude Japan, en staat synoniem voor de samoerai spirit.

Tot en met 2011 huurde Yamato Gym sportzalen van de gemeente Weesp. In deze sportzalen werden de lessen Kickboksen en Conditie- & bokszaktraining gegeven.

Hoewel de doelstelling altijd is geweest om alleen les te geven aan recreatiesporters, had Yamato Gym een niet onverdienstelijk wedstrijdteam. Een aantal van de Weesper atleten ‘schopte’ het, onder leiding van Eric, zelfs tot de A-klasse: de hoogste klasse van het kickboksen.

Harrizon Thielman versterkt de gelederen

In 2012 kwam Harrizon Thielman het kader van de sportclub Yamato Gym versterken. Eric en Harrizon trainden sinds 2004 samen kracht- & conditietraining (CrossTraining) in de Weesper sportschool van Ab Brunekreef: het voormalige Manhattan aan de Achtergracht.

Harrizon was bovendien lid van het succesvolle Yamato Gym wedstrijdteam.

In september 2012 werden er door Eric en Harrizon serieuze stappen gezet voor de opzet van een geheel eigen trainingscentrum in Weesp. Yamato Gym nam hierop medio september 2012 haar intrede aan de Amstellandlaan 106 in Weesp.

Eric en Harrizon hebben veel energie & tijd geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe trainers, zo werd in 2012 het trainingskader vanuit eigen gelederen aangevuld. Hierop werd het lesrooster flink uitgebreid met de lessen CrossTraining, Jeugd Kickboksen, Jeugd Jujutsu en Cardio Boxing.

Harrizon Thielman Yamato Gym

CrossTraining

Harrizon ging zich in 2014 meer en meer toeleggen op het CrossTraining. Onder leiding van de bekende bewegingswetenschapper Tom Bruijnen ging Harrizon zijn technieken van het Olympisch gewichtheffen verder perfectioneren. Daarnaast ging Harizon zich nog meer verdiepen in de wetenschappelijke benadering van de kracht- & conditietraining.

Vandaag de dag trainen er dagelijks vele sporters met het grootste plezier bij Yamato Gym in Weesp. Yamato Gym is een sportclub waar je aan het juiste adres bent als je veilig, verantwoord en met plezier wilt sporten!

Meld je aan voor een gratis proefles!

Valente Brothers Study Group Holland

In 2012 werd Yamato Gym ook het officiële onderkomen voor The Valente Brothers Study Group Holland. Het een en ander kwam tot stand door de vele studiereizen die Eric, sinds 2007, naar Miami had gemaakt om zich aldaar te scholen in het Self-defense jujutsu van de The Valente Brothers.

Johan Cruijff College Yamato Gym

ERKENNING

Yamato Gym is aangesloten bij de Sectie Ringcontactsporten van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (lid bond van het NOC*NSF).

Yamato Gym is het officiële onderkomen voor de Valente Brothers Study Group Holland.


Yamato Gym is een erkend stagebedrijf voor het beroepsonderwijs. Zo biedt Yamato Gym met regelmaat een stageplek aan voor studenten van het Johan Cruijff College.


Yamato Gym werkt onder meer samen met het Jeugd Cultuur- en Sportfonds zodat ook kinderen van ouders/ verzorgers die onder een bepaalde inkomensgrens zitten hun kinderen kan laten profiteren van de lessen van Yamato Gym.

Jeugd Cultuur- en Sportfonds Yamato Gym Weesp